benim üniversitelerim

ya basta viva zapatista
devrim sinemaları’na da uyarlanmış olan eserdir.filmde yönetmenliği mark donskoy yapmışitır.ancak kitapların daraltılması sonucu oluşan film çok da iyi olmamıştır.ancak aynı adı taşıyan kitap ile devamı olan kitapları okuyarak anlaşılabilecek bir filmdir.
ncan
ana mat dan sonra okuduysanız bu eseri muhtemelen pek şaşıracaksınız zira ben şaşırmıştım.

eğer gorkiyi dümdüz komünist sananlardansanız kendisinin intihar edişini okuyuşunuzda bir hayli şaşıracaksınız.
öte yandan bu kitap bir döneme ışık tutmasının ve gorkinin hayatını yansıtmasının yanı sıra, hayat içerisinde karşılaştığı fikirlerle, gorkinin, hayatının nasıl şekillendiğini ve en sonunda onun üniversitelerden kastının hayat üniversitesi olduğunu farkedeceksiniz.

beni bu yalın ve sade anlatımda gerçekten etkileyen şey hayat üzerine söylenmiş sözler ve yapılmış tespitler, tartışmalar değil, kendi yaşayışımda ve bizim yaşayışımızda sanki bir tür eksikliğe işaret eden, hayatın içinde ve "önemli" hususlar üzerine kafa patlatan insanların çokluğu olmuştu. zira saçma, hiçbir şeye temas etmediğini fakettiğim günlük konuşmalarda, köşe bucak kaçtığım muhabbetlerde aradığım şeyin aslında biraz ele gelir konular konuşmak ve dertlerimizden bahsedebilmek olduğunu ve bu sorunların hiç de gerilerde kalmadığını ve üzerinde durulmaya değer olduğunu farkettirmiştir bana "benim üniversitelerim".
okunması gereken bir kitap olduğunu söylemek saçma. muhtemelen bu eseri seven insan, sevdiği her esere yaptığı gibi bunu yeniden ve yeniden gözden geçirecektir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol